Time4ME - Från mage till baby
RSS

Senaste inläggen

Jag har inte tid!
Vårpromenader med barnvagnen
Bäckenbottenträning-mer än bara Kegels

Kategorier

Bäckenbotten Kvinnor Hälsa
Barnvagnsträning Andning Naturen
Coachning Tid Tidstjuvar Mål Prioritering Självförtroende Egen tid
drivs av

Min blogg

Jag har inte tid!

 
Tid har fascinerat människor i alla tider. Julia Kristeva, psykoanalytiker ochlitteraturforskare har precis skrivit en tjock bok om tiden, Pulsions du temps (på franska). Den handlar om begreppet tid och hur olika författare närmar sig tiden i litteratur. Tid är något som de flesta känner inte räcker till och skulle vilja ha mer av. Och som de flesta människor uppger som ett hinder för att nå sina mål. ”Jag skulle vilja träna, men tiden räcker inte till.” ”Om jag hade tid skulle jag äta hälsosammare, men jag hinner inte laga bra mat.” ”Jag vill ha mer egen tid för att läsa de böcker som jag har på nattduksbordet, men familjen och jobbet tar all min tid.” Har du hört det förut? Vi har alla lika många timmar på ett dygn, men hur kommer det sig att vissa människor verkar hinna hur mycket som helst medan andra inte hinner någonting?
 
Ställ dig frågan: Hur använder jag min tid? När man är hemma med en liten bebis eller småbarnsförälder kan det kännas som man inte har tid alls för sig själv och att man själv inte har kontroll över tiden. Det är barnens behov som styr och visst ska det vara så när man tar hand om en liten bebis. Självklart! Men att sätta sig ner med papper och penna och skriva ner vad man gör på en dag kan ändå vara intressant för att se vart tiden tar vägen.
 
Fundera sedan på vad du skulle vilja göra om du prioriterade med hjärtat i stället för att prioritera utifrån måsten och idéer om hur saker borde vara? Du har friheten att välja hur du vill använda DIN tid. Nästa steg är att skriva upp det som du vill använda din tid till när du prioriterar med hjärtat. Vad säger du ja till och vad säger du nej till? Det är ju faktiskt så att prioritera innebär att vi måste säga nej till vissa saker och till andra människor. Just att säga nej är svårt för många. Vi är oroliga för vad andra ska tycka om vi säger nej. Men att säga nej är att respektera sig själv och sin tid. Skriv även upp vad du vet att du måste göra på en dag.
 
PaulChek , grundaren av The CHEK Institute, har myntat begreppet negolation. Negolationer är dina distraktioner som hindrar dig från att använda din tid effektivt, tidstjuvar. Fundera på vilka negolationer du har under en dag. Blev du förvånad av hur du använder tiden? Hur kan du förvandla dina negolationer så att du kan nå ditt mål och känna att du får den tid du behöver för att göra vad du vill? Spara dina observationer och gör dem för flera dagar för att se om du hittar ett mönster av distraktioner som du har som gör att tiden försvinner.
 
Voilà, några tips om hur du kan förtydliga vad du vill använda din tid till och också synliggöra dina tidstjuvar. Lycka till!
 
 
Site Builder drivs av  Vistaprint