Time4ME - Från mage till baby
RSS

Senaste inläggen

Jag har inte tid!
Vårpromenader med barnvagnen
Bäckenbottenträning-mer än bara Kegels

Kategorier

Bäckenbotten Kvinnor Hälsa
Barnvagnsträning Andning Naturen
Coachning Tid Tidstjuvar Mål Prioritering Självförtroende Egen tid
drivs av

Min blogg

Vårpromenader med barnvagnen

Har ni märkt att dagarna blir längre och längre? Våren är sen i år, men långsamt blir temperaturen mildare och grönskan är på väg. Nu vaknar naturen efter vinterdvalan och vi vill ut och ta tillvara på ljuset och värmen. Vi behöver frisk luft, ljuset och att röra på oss i naturen för att må bra. Forskning visar att fysisk aktivitet ute i naturen leder till bättre hälsa både fysiskt och mentalt.
 
Att vara en nybliven mamma till en liten baby är en underbar och omvälvande upplevelse. Men den också vara utmanande och stressande. Sömnbristen är något som de flesta nyblivna mammor har känt av. Får du inte sova, kan humöret skifta från att vara lycklig över sin lilla baby till att känna sig trött, nedstämd och utan kontroll. Försök att hitta små stunder under dagen till att ta igen utebliven nattsömn, men nu när våren är här kan det också vara härligt att gå ut på promenader. Att känna solstrålarna och den milda vårvinden i ansiktet kan göra underverk för humöret och ge dig ny kraft och energi. Om du tar med din baby på en promenad, får även han eller hon frisk luft, bättre sömn och du får värdfull egentid för dig.
 
Och tid för att träna. En dag när du är trött räcker det med en skön promenad och några stretcher eller dynamiska mobiliseringsövningar för att mjuka upp stel muskulatur och bindväv. Och att andas! Börja med att rulla tillbaka axlarna när du går för att öppna upp bröstet och lättare kunna andas. Häng inte över barnvagnen utan gå upprätt med ståtlig hållning. Andningen fungerar som en bro mellan våra kroppar och medvetandet. Om vi är stressade och oroliga har vi en tendens att andas snabbt och ytligt högt upp i bröstet. Om vi istället djupandas långsamt kan vi slappna av och bli lugna. När du andas in expandera bröstkorgen ut åt sidorna och andas in samtidigt som du räknar till tre. Andas ut också genom att räkna till tre. Känn att magmusklerna aktiveras lätt på utandningen. Att fokusera på din andning hjälper dig också att vara i nuet.
 
Under graviditeten förändras fördelningen av vikt på kroppen och det påverkar bäckenets position som i sin tur påverkar fotleden och bröstryggen. Bäckenet kan tippa framåt och axlarna blir framåtrundade. Även det nya mammalivet påverkar kroppen. Du sitter och ammar mycket och du bär din baby. Den här framåtlutade kroppshållningen hämmar andningen, men du kan korrigera posturen genom att mobilisera bröstmuskulaturen och framsida höft under dina promenader.
 
Om du känner dig pigg och stark och det är mer än sex veckor sedan du födde din baby och allt är ok, kan du lätt göra dina promenader till träningspass. Lägg till några styrkeövningar som till exempel promenadutfallssteg (walking lunges) och knäböj med en rodd (squat and row) där barnvagnen blir ditt träningsredskap. Detta är funktionella rörelser som stärker lår, rumpa, magmuskulaturen och bröstryggen och de ger också omedveten stimulation till bäckenbottenmuskulaturen.
 
Så gå ut i våren med din baby, andas, promenera och träna för att fylla på med ny energi och känna dig toppen. Om du vill träffa andra mammor och träna styrka och kondition på ett lekfullt och funtionellt sätt., kom till Funky Mums Uteträning i Viksjö centrum i Järfälla. Vi träffas utanför Viksjö Bibliotek varje fredag kl 10 och går till en närliggande park för en timmes klass. Anmäl dig på Madeleine@time-4me.com innan du kommer för första gången. Välkommen!
 
Site Builder drivs av  Vistaprint