Time4ME - Från mage till baby
RSS

Senaste inläggen

Jag har inte tid!
Vårpromenader med barnvagnen
Bäckenbottenträning-mer än bara Kegels

Kategorier

Bäckenbotten Kvinnor Hälsa
Barnvagnsträning Andning Naturen
Coachning Tid Tidstjuvar Mål Prioritering Självförtroende Egen tid
drivs av

Min blogg

Bäckenbottenträning-mer än bara Kegels

Vi alla vet att diamanter är en flickas bästa vän, eller hur? Men visste ni mammor att ni sitter på en? Dina bäckenbottenmuskler består av muskelslingor som fäster framtill i pubisbenet, bak i svanskotebenet och på sidorna i sittknölarna. Dessa stora fästen bildar en ovärderlig diamantform.Bäckenbottenmuskulaturen skyddar urinblåsan, livmodern och ändtarmen. En stark bäckenbotten skyddar dig från inkontinens. Inkontinens oftast i form av urinläckage vid träning, ansträngning, hostning eller nysning är väldigt vanligt, men kanske inte något som man ofta talar högt om. Nu är det dags att prata om det och förstå att den här diamanten är värd att investera pengar och tid i.
 
 
Bäckenbottenmuskulaturen aktiveras tillsammans med magmuskeln Transversus, som är din inre magmuskel som löper som en korsettkring din midja. Den samarbetar också med diafragman och Multifidusmuskeln i ryggen för att skydda ryggraden och nedre delen av ryggen. Det är viktigt att ha en stark koppling mellan bäckenbotten och transversus om du vill ha en platt och stark mage. Under en graviditet töjs bäckenbottenmusklerna ut av tyngdenfrån din växande baby. Förlossningen kan också orsaka mjukdelsskador på bäckenbotten och födelsekanalen. Hormonella förändringar innan och under klimakteriet kan också göra att bäckenbottenmuskulaturen blir slapp och leda till inkontinenslängre fram i ditt liv som kvinna.
 
Så nu vet vi att "diamanten" är viktig, men hur ska du göra för att träna den och integrera bäckenbottenträning i din vanliga träningsrutin? Kegel är en knipövning som rekommenderas till kvinnor över hela världen. Men har Kegels effekt och hur gör man? Forskning har visat att bäckenbotten stärks mer om man tränar den i rörelse än vid ett tradionellt Kegelknip. Och handen på hjärtat hur ofta brukar du knipa? I kursen Foo Foo FunClub som kommer till Sverige nu i mars får du en DVD (för hemträning) som består av tre grundläggande övningar där bl a insida lår aktiveras samtidigt som bäckenbotten. Ditt kit består också av en boll, ett band och en informationsbok.
 
 
 
I kursen tränar vi bäckenbotten i samarbete med närliggande muskler som har samma fästen som bäckenbotten. FooFoo FunClub visar att bäckenbottenträning kan vara rolig och du får som deltagare i en mycket liten grupp regelbunden uppföljning och support. Kursen inleds med en enskild konsultation för att diskutera var du och din "diamant" befinner sig någonstans. Om bäckenbottenträning inte är den enda lösningen blir du hänvisad till en sjukgymnast som kan hjälpa dig vidare. Varje klass i kursen innehåller en stund för samtal för det är dags nu att våga prata om detta kvinnoproblem och inse att vi är inte ensamma, men att man kan göra något åt det.
 
Bli medveten om din värdefulla diamant, hitta musklerna och gör dina övningar dagligen när du bygger upp styrkan och funktionen i dina magmuskler och bäckenbotten oavsett om du är gravid, nybliven mamma, mamma sedan många år eller kvinna i klimakteriet. Redo för mer skratt och mindre läckage?
Välkommen till FooFoo FunClub!
 
Site Builder drivs av  Vistaprint